RESTONOMIT KASVISRUOAN KIMPUSSA

Apetitin ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyöprojekti synnytti useita moderneja ja maistuvia kasvisruokareseptejä ammattikeittiöiden tarpeisiin. Annoksissa on huomioitu ravitsemussuositukset ja vegaaninen ruokavalio.


Tampereen ammattikorkeakoulu on panostanut uusiin oppimisympäristöihin sekä käytännön tekemiseen ja yritysyhteistyöhön. Yksi tuoreimmista yhteistyöprojekteista toteutettiin Apetitin kanssa, jolloin restonomiopiskelijat pääsivät suunnittelemaan kuuden viikon kiertävän kasvisruokalistan. Yhteistyö kuului opiskelijoiden viiden opintopisteen laajuiseen tuotekehityskurssiin.
Kurssin tavoitteena oli kehittää moderneja, maistuvia ja ravitsemussuositusten mukaisia kasvisruokia, joista noin neljänneksen tuli olla kokonaan vegaanisia. Kuuden viikon kiertävän kasvisruokalistan annoksien tuli soveltua lounasruokailuun niin julkisella puolella kuin henkilöstöravintoloissakin. Tarkoituksena oli suunnitella monipuolisia reseptejä, joissa olisi oikeasti makua ja jotka maistuisivat myös nuorille sekä sekasyöjille.
− Opiskelijat saivat kasvisruokien suunnitteluun vapaat kädet. Ajatuksena oli, että reseptien raaka-aineista suurin osa on Apetitin valikoimasta. Lopulta listalle päätyi niin perinteisempiä suomalaisia ruokia kuin maailmankin makuja, lehtori Sami Salonen kertoo.

Kasvisruokakurssin ohjaajana toimi Salosen lisäksi myös lehtori Taija Karhe ja opiskelijatutorina Arto Lappalainen. Kurssi kesti kaksi kuukautta ja mukana oli 20 opiskelijaa. Palautteen perusteella opiskelijat olivat tyytyväisiä kurssin sisältöön.
− Osa porukasta epäröi aluksi, kun kuuli tuotekehityksen koskevan pelkkiä kasvisruokia. Asenne kuitenkin muuttui nopeasti ja opiskelijat saivat uusia ulottuvuuksia kasvisruoan tekemiseen. Kurssi oli erittäin onnistunut kokonaisuus, Salonen kiittelee.

Ravintoloissa on nyt kasvavana trendinä kasvispainotteinen sekaruuan syönti ja lähiruoka. Suuri osa asiakkaista on lisännyt kasvisten käyttöä ja kasvisten merkitys lautasella korostuu entisestään. Ruoan jäljitettävyyden merkitys on kuluttajille tärkeää. Apetitin esimerkki konkretisoi opiskelijoille sen, miten ruoan jäljitettävyys käytännössä hoidetaan. Niin ikään koko elintarvikeketjun suunnittelu ja toteuttaminen suoraan pellolta tuotantoon ja sitä kautta kuluttajille tuli hyvin esille opiskelijoille.
− Tampereen ammattikorkeakoulu haluaa olla yritysyhteistyökumppani, joka tuottaa lisäarvoa yritysten toimintaan. Yhdessä opiskelijoidemme kanssa haluamme helpottaa kumppaniemme toimintaa, kun samalla saamme mahdollisuuden antaa laadukasta ja käytännönläheistä opetusta tulevaisuuden ammattilaisille, Sami Salonen sanoo.

Kuuden viikon kiertävän kasvisruokalistan reseptit tullaan lanseeraamaan Fastfood & Café & Ravintola 2017 messuilla Helsingin messukeskuksessa maaliskuussa.


Lue lisää 1/2017 jaksoesitteestämme  täältä! ​

 
Materiaalit