Kasvisruokaa pellolta pöytään

Henkilöstö- ja oppilaitosravintoloistaan tuttu ISS ruokkii päivittäin yli 15 000 nälkäistä lounastajaa. Kasvisruoan suosio on pois perunan ja pastan menekistä.


Ympäri Suomea levittäytyneissä ISS:n lounasravintoloissa on tapahtunut selkeä muutos asiakkaiden ruokailutavoissa: kasvisruoka on huimassa kasvussa. Suosio on kiihtynyt viimeisen kahden vuoden aikana. Linjastolta valitaan yhä useammin pelkkää kasviproteiinia sisältävä annos, ja lisäkesalaatin menekki on kasvussa. Se on suoraan pois perunan ja pastan kulutuksesta.
− Sekasyöjät valitsevat yhä useammin lautaselleen kasviksia, mutta myös vegaanista ruokavaliota kysytään koko ajan enemmän. Tämä tulee olemaan haaste teollisuudelle. Kasvikset ovat erinomaisia niin tuoreena kuin pakasteena, mutta niiden rinnalle tarvittaisiin nyt herkullisia kasviproteiinista tehtyjä valmiskomponentteja suuressa volyymissa, ISS Palveluiden tuotekehityspäällikkö Terhi Paldan sanoo.

ISS:n toimipisteissä käytetyistä kasviksista lähes kaikki tulevat Apetitilta, samoin sydänmerkityt MSC-sertifioidut kalatuotteet. Niitä hyödynnetään muun muassa kasvislasagnessa ja -kiusauksissa sekä erilaisissa bolognesekastikkeissa ja kasvispihveissä. ISS arvostaa Apetitin tuotteissa erityisesti niiden jäljitettävyyttä: suomalaisesta pellosta suoraan pöytään.
− Kasvisruoan tekeminen ammattikeittiössä on haastavaa, mutta mielenkiintoista ja innostavaa. Ravitsemuksellisesti täysipainoisen, varmasti vatsan täyttävän ja herkullisen kasvisannoksen tekeminen on välillä vaikeaa.

ISS:n henkilöstöravintoloissa on kuuden viikon kiertävä ruokalista. Paldanin haaveena on, että kuuden viikon jaksoon mahtuisi muutama päivä, jolloin lihat ja kalat jätettäisiin pois ja tarjolla olisi ainoastaan kasvisvaihtoehtoja. − Odotan innolla, millaisen vastaanoton ehdotus saa asiakkaissa. Pitää kuitenkin uskaltaa yrittää ja kokeilla uusia vaihtoehtoja. Katsoa rohkeasti eteenpäin.


Lue lisää 1/2017 jaksoesitteestämme  täältä! 

 
Materiaalit