Kasvisruokaa ilman suurta hypetystä

Suomen suosituimman kasviskeittokirjan tekijä Alex Nieminen ei tuputa ideologiaansa. – Syyllistäminen on väärä motiivi omien asioiden esilletuomiseen. Kenenkään ei tarvitse syödä kasviksia pakosta.

Suomen myydyimmästä kasviksiin keskittyneestä ruokakirjasta Vege! – tuoreita makuja kotikeittiöstä on juuri tehty kuudes painos. Alex Niemisen ja Riikka Sukulan kirja löytyy jo reilusti yli 10 000 suomalaisen keittiöstä. Helpoista, nopeista ja hyvänmakuisista kasvisruokaresepteistä koostuva kirja on tehty kaikille, ei ainoastaan vegaaneille tai pelkkää kasvisruokaa ravinnokseen syöville suomalaisille.

Nieminen on syönyt kasviksia jo 26 vuoden ajan. Aluksi syyt olivat terveydelliset. Puolen vuoden kuurin jälkeen lihaa ja kalaa ei tehnyt enää mieli, ja kasvisruokavalion suosiminen muodostui moraalis-eettiseksi kysymykseksi. Innokkaana ruokaharrastajana Niemiselle on vuosien aikana kerääntynyt iso pino luottoreseptejä, joiden jakaminen muille tuntui hyvältä idealta.

Vege! -kirjan suuren menestyksen myötä kakkososaa ei ole kuitenkaan koskaan tulossa.
− Kirja on jo nyt lunastanut paikkansa suomalaisten keittiöiden kasvisruoan kantateoksena. Tulemme tekemään kirjasta muutaman vuoden välein päivitettyjä versioita, mutta kokonaan uutta kirjaa ei tulla näkemään. Emme halua aiheuttaa lukijoille pettymystä huonolla kakkososalla, Nieminen sanoo.

Uusimmassa painoksessa on mukana yli 150 pääruokareseptiä, joiden lisäksi vielä liuta lisukkeita, kastikkeita ja jälkiruokia. Jokaisen reseptin kylkeen on tehty myös satokausisuositus, joka auttaa kotikokkia ostamaan kasviksia niiden ollessa parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Mainosalalla työskentelevän Niemisen ainoa ravintola-alan työkokemus juontaa juurensa McDonald’sin kassan taakse. Hän vannoi aiemmin, ettei tule koskaan osallistumaan ravintolaan liittyvään liiketoimintaan. Ensi kesänä Helsinkiin avataan kuitenkin Niemisen, Ville Relanderin ja Richard McCormickin uusi, pelkkää kasvisruokaa tarjoava ravintola.
− Emme kuitenkaan halua markkinoida paikkaa vegeraflana. Kokonaisuudesta tulee hyvällä tunnelmalla ja erinomaisella palvelulla varustettu paikka, jonka ruoka vain sattuu olemaan kasvista.

Vaikka kasvisruokabuumi on lähivuosina räjähtämässä käsiin, ei Nieminen halua sanoa kenellekään, miten tulisi syödä. −Julistamishommat eivät ole mun juttuja. Kenenkään ei tarvitse syödä kasviksia, jos se ei tunnu hyvältä. Syitä kyllä löytyy ilmaston lämpenemisestä terveydellisiin seikkoihin, mutta tärkein syy kasvisruoan lisäämiseen on oma halu. Liberaaliin elämänkatsomukseeni ei sovi valikoivuus, vaan kaikki elämäntavat ovat minulle ihan okei.


Lue lisää 1/2017 jaksoesitteestämme  täältä! 

 
Materiaalit