Viljely hyvässä vauhdissa myöhäisestä keväästä huolimatta

Viljely hyvässä vauhdissa myöhäisestä keväästä huolimatta

06.06.2017

Apetitin sopimusviljelijöistä osa on jo päässyt aloittamaan herneen viljelyn, osa odottaa vielä kuumeisesti siemeniään. Kylvötöitä porrastetaan, jotta kaikki herneet eivät kypsyisi samanaikaisesti. Herneen kylvöt aloitettiin toukokuun puolella ja loputkin kylvöt tehdään loppuun kesäkuun aikana. Ensimmäiset kypsät herneet ovat makeimmillaan heinäkuun puolen välin paikkeilla. Kylvötyöt aloitettiin Huittisten ja Oripään alueelta. Sen jälkeen suunnataan kartalla ylöspäin päättyen Kaasmarkun ja Porin alueelle.

Viljelyasiantuntija Matti Pertun mukaan myöhäinen kevät näytti alkuun hurjalta, mutta kylvötöissä ei olla juurikaan myöhässä. Lähipäivien lämpöaalto on auttanut paljon ja sadekuurot ovat antaneet viljelyksille lisää kasvuvoimaa.

Pinaatti kylvettiin tänä vuonna täsmälleen samana päivänä kuin edellisenäkin. Tänä vuonna pinaatit saivat kuitenkin osakseen viileyttä ja vähän luntakin. Pinaatin satokausi on tänä kesänä viikon verran myöhässä, mutta kasvu on hyvässä vauhdissa.

Apetitin satokausi alkaa juhannuksen jälkeen. Ensimmäisenä poimitaan pinaatti. Hernettä herkutellaan heinäkuun puolivälin paikkeilla. Elokuussa saadaan nauttia perunoista ja viipaleporkkanoista. Elo- ja syyskuun aikana korjataan luomupinaatti ja tavanomaisesta pinaatista toinen sato.
Arkisto