Satakunnan hietamaat sopivat punajuurelle

Satakunnan hietamaat sopivat punajuurelle

12.07.2017

Apetitin punajuuret viljellään ja pakastetaan Satakunnassa. Punajuuret pestään, kuoritaan ja leikataan erilaisiin palakokoihin ja pakastetaan Säkylässä.

– Satakunnassa on juureksille ja vihanneksille sopivia hietamaita, joten siksi viljely keskittyy pitkälti Satakuntaan. Punajuurenkin kohdalla kyse on erikoisviljelystä, johon tarvitaan ammattitaitoisia viljelijöitä sekä erikoiskoneita, kertoo viljelypäällikkö Timo Mäki Apetitilta.

Punajuuret kylvetään riviin. Siementen pudotusvälillä vaikutetaan taimitiheyteen – suurempi taimiväli kasvattaa isompia punajuuria.

Punajuuret kylvettiin toukokuun puolella ja sadonkorjuun aika koittaa syyskuussa. Kesäkuun loppupuolella on nähtävissä jo punertavia lehtiä pellon pinnassa.

Punajuurta toimitetaan Apetitille tänä kesänä hieman alle miljoona kiloa. Punajuuren sopimusviljelijöitä Apetitilla on kolme.

Viljelykierto turvaa sadon

Niin punajuuren kuin muidenkin juuresten kohdalla noudatetaan hyvää viljelykiertoa – samalle lohkolle viljellään samaa kasvia korkeintaan joka 4. vuosi.

Viljelykierrolla varmistetaan hyvä ja laadukas sato.
Arkisto