Raitajuurta ja palkokasveja – Räpin koetilalla testataan uusia tulokkaita tuotannon raaka-aineiksi

Raitajuurta ja palkokasveja – Räpin koetilalla testataan uusia tulokkaita tuotannon raaka-aineiksi

08.06.2018

Apetitin koetilalla Köyliössä satokauden kylvöt ovat loppusuoralla. Suomen mittakaavassa harvinaislaatuisen tilan tehtävänä on tutkia ja testata uusia kasvilajikkeita ja viljelymenetelmiä, joista toimivimmat päätyvät osaksi Apetitin sopimusviljelyä.

Millaista tutkimustoimintaa koetilalla on tällä kasvukaudella meneillään?

”Tänä vuonna panostamme palkokasvikokeisiin. Lähes 300 koeruudussa kasvaa pian 35 lajiketta hernettä ja 8 lajiketta härkäpapua”, Apetitin tutkimusagronomi Maria Pero kertoo. Kokeiluilla vastataan kotimaisten kasviproteiinien kasvavaan kysyntään.Myös kelta- ja raitajuuren kasvatusedellytyksiä ja soveltuvuutta teolliseen tuotantoon testataan.

Lisäksi tilalla etsitään ratkaisua porkkanaa kiusaavien kasvitautien ja tuholaishyönteisten kuten porkkanakempin torjuntaan. Kokeilussa on vaihtoehtoisia torjuntatapoja verkosta mekaaniseen rikkakasvien poistoon ja kasvinsuojeluaineisiin.

Helteisen toukokuun seurauksena kuivuus on koetellut myös koetilaa. ”Kasvit itävät huonommin näin kuivalla säällä”, Pero sanoo, ”kuivuus myös hidastaa kasvua. Voi olla, että aivan huippusatoihin ei tänä kesänä ylletä”. Räpin koetilalla odotetaan siis jo sadetta.

 
Porkkanat saivat verkon suojakseen Räpin koetilalla 
Arkisto