Porkkanapellot kaipaavat sadetta

Porkkanapellot kaipaavat sadetta

24.08.2018

Kuluva kesä on ollut haastava porkkanan viljelylle. Toukokuun helteet ja kuivuus hankaloittivat porkkanoiden taimettumista ja taimien kasvuun lähtöä. Pellon kuivassa pintakerroksessa porkkanoiden siemenet eivät itäneet, ja kasvustoista tuli osin aukkoisia ja harvoja. ”Helle on aina kova stressitekijä kasveille”, viljelypäällikkö Timo Mäki muistuttaa.

Harmia viljelijöille tuotti myös vuosi vuodelta paheneva porkkanakemppiongelma. ”Alle millimetrin kokoista hyönteistä on hyvin vaikea erottaa paljain silmin”, Mäki kertoo, ”porkkanakempin tarkka lajimääritys vaatii mikroskooppitarkastelun, sillä pelloilla esiintyy myös porkkanoille harmittomia kemppilajeja ”. Mitä pienempään taimeen kemppi iskee, sitä pahemmin porkkanan juuren kehitys häiriintyy. ”Pahimmillaan porkkanakempit voivat tuhota koko porkkanasadon”, Mäki kertoo.

Koska nykyisin sallittujen kasvinsuojeluaineiden teho ei ole riittävä kempin torjuntaan, vaihtoehtoiseksi torjuntamenetelmäksi on kehitetty porkkanoiden suojaksi levitettävä hyönteisverkko. ”Verkoista on saatu hyviä tuloksia lanttua kiusaavan kaalikärpäsen torjunnassa”, Timo Mäki kertoo. Verkon yleistymistä jarruttaa investoinnin kalleus, sillä verkon hankintahinta hehtaaria kohti on lähes 5000€.

Heikosta alkukesästä huolimatta syyskesän säät lopulta ratkaisevat, millaiseksi sato muodostuu. Elo-syyskuu on parasta porkkanan juuren kasvun aikaa. Nyt toivotaan sadetta, sillä ne parantaisivat satonäkyminä.

Porkkanan nostokausi alkanee muutamaa viikkoa keskimääräistä myöhemmin, syyskuun puolen välin tienoilla. Ensimmäisenä nostovuorossa on ohuena korjattava viipaleporkkana. Pääsadon nostotöihin päästään lokakuun aikana. Porkkanat saavat siis pullistua pelloilla vielä tovin.
 
Tutkimusagronomi Maria Pero tarkastelee porkkakemppitilannetta pellon reunaan asetetusta hyönteisansasta. Räpin koetilalla hyönteisverkot ovat olleet käytössä hyvin tuloksin.
Arkisto