Porkkanan juuret pilkistävät hiljalleen

Porkkanan juuret pilkistävät hiljalleen

28.07.2017

Tarkkasilmäisimmät erottavat porkkanan juurista jo lajikkeiden värierot. Myös porkkanan lehdet ovat ottaneet kasvupyrähdyksen ja keräävät nyt paljon valoa. Apetit käyttää tuotteissaan raaka-aineena perinteistä oranssia sekä keltaiseksi jalostettua porkkanaa.

Heinäkuun puolen välin paikkeilla porkkanoiden kasvuvaihe on hyvällä mallilla. Pienet juuret alkavat jo muistuttaa porkkanan ulkomuotoa ja värierotkin hahmottuvat. Makua porkkanaan alkaa kehittyä vasta elokuun loppupuolella.

Porkkanoiden annetaan kasvaa rauhassa pitkälle syksyyn – porkkanan tulee kasvaa vähintään 70 gramman painoiseksi, jotta se sopii teollisuuskäyttöön ja siitä saadaan tuotettua laadukasta lopputuotetta. Teollisuuskäyttöön tulevien juuresten osalta suuri koko on aina parempi, jotta raaka-aineesta saadaan leikattua muun muassa suikaleita, lohkoja ja kuutioita.

Porkkanapelloilta kitketään syksyn mittaan mahdollisia rikkakasveja sekä seurataan porkkanakempin, porkkanalle ominaisen tuhohyönteisen, lentoa.

Lämpösumman mukaan juuresten kasvukausi on seitsemän vuorokautta myöhässä, mutta kasvuaikaa on kuitenkin vielä reilusti edessä. Kasvuolosuhteet ovat ihanteelliset, mikäli vettä ja lämpöä riittää sopivassa suhteessa. Elo- ja syyskuu ovat pitkästä kasvukaudesta nauttiville juureksille tärkeimmät kasvukuukaudet pimeiden öiden vuoksi.
Arkisto