Pinaatti ei kylmää kavahtanut – lehdet näkyvät jo

Pinaatti ei kylmää kavahtanut – lehdet näkyvät jo

08.06.2017

Pinaatin kasvu on hyvässä vauhdissa. Apetitin sopimusviljelijöiden ensimmäiset pinaatin puinnit aloitetaan juhannuksen jälkeen.

Köyliössä Tuiskulan kylässä sijaitsee Vesa-Pekka Matomäen tila, jossa viljellään pinaattia ja perunaa Apetitille sopimusviljelynä. Pinaatti kylvettiin peltoon 4. toukokuuta ja seuraavaksi edessä on riviväliruiskutus.

– Peltoon ruiskutetaan torjunta-aineita tuholaisten ja rikkakasvien estämiseksi. Torjunta-aineet eivät kuitenkaan ole kosketuksissa pinaatin kanssa, kertoo Matomäki.

Kuukauden jälkeen odotukset tämän kesän pinaatin satokaudesta Matomäen tilalla ovat Apetitin viljelyasiantuntija Matti Pertun näkemyksen mukaan positiiviset. Viileä sää ei pinaattia hidastanut.

– Pelto näytti hyvältä ja pinaatin lehdet ovat jo näkyvissä.

Valtava valon määrä tuo jännitystä pinaatin viljelyyn

Apetitin sopimusviljelijät viljelevät kahta erilaista pinaattilajiketta. Räpin koetilalla testataan ja haetaan vuosittain uusia lajikkeita Suomen olosuhteisiin sopiviksi.

Suomessa pinaatin kasvuolosuhteet ovat hyvin erilaiset kuin Keski-Euroopassa, josta jalostetut pinaatin siemenet Apetitillekin tulevat. Merkittävintä ei ole lämpö, vaan valtava valon määrä Suomen kesässä.

– On aina jännittävää nähdä, miten pinaatti käyttäytyy Suomen kasvuolosuhteissa. Valon määrä Suomessa on valtava. Suuri valon määrä voi saada pinaatin varren muuttumaan puumaiseksi, jolloin lehdet katoavat ja jäljelle jää vain varsi sekä kukinto. Varsi yksinään voi kasvaa lähes metrin mittaiseksi, kertoo Perttu.

Tiesitkö?
  • Ihanteellisinta pinaatin kasvulle olisi noin 20 asteen lämpötila sekä noin 20 ml vettä kerran viikossa
  • Pinaatin kasvukausi kestää 50 päivää
  • Apetitilla on neljä pinaatin sopimusviljelijää. Viljelijöiden kanssa tehdyt sopimukset ovat tonnipohjaisia. Pinaattia on tarkoitus saada neljältä viljelijältä kevään ja syksyn aikana yhteensä miljoona kiloa.
  • Arabialainen kirjailija Ibn al-Awam totesi pinaatista 1100-luvulla, että se on "vihannesten prinssi" (Wikipedia)
Arkisto