Perunaa pannaan nyt pakkaseen

Perunaa pannaan nyt pakkaseen

10.08.2018

Perunan tuotantoprosessi käynnistyi tällä viikolla Säkylän pakastetehtaalla. Viljelyasiantuntija Matti Pertun mukaan perunan satonäkymät ovat hyvin vaihtelevat, mutta tavoitemäärä tullaan todennäköisesti saavuttamaan.

Aikaiset perunalajikkeet ovat yllättäneet myönteisesti. Erityisesti sadetetut pellot tuottavat tänä vuonna huippusatoa. Vanha sanonta, jonka mukaan peruna ei kaipaa vettä kuin kattilassa, ei siis aivan täysin pidä paikkaansa.

Tähän mennessä nostetun perunan laatu on ollut erinomaista. ”Näyttää siltä, että olemme onnistuneet lajikevalinoissa. Lajikkeita on parisensataa, joten haasteena on löytää pakasteteollisuuteen ja muuttuviin kasvuolosuhteisiin sopivimmat lajikkeet”, Perttu kertoo, ”koetoiminta ja viljelijöiden kanssa tehty yhteistyö näyttävät kuitenkin tuottaneen hyviä tuloksia.”

Sen sijaan myöhäisempien lajikkeiden osalta odotettavissa on suuria laatuvaihteluita.  Satoisuus on vielä arvoitus, sillä lohkojen välillä näyttää olevan suuria eroja. Lämmin ja kuiva sää on siis päässyt tekemään tepposiaan myös perunamailla.

Perunan tuotantoprosessia jatketaan lokakuulle, jolloin se jää katkolle kiireellisemmin pakastusta vaativien juuresten tieltä. Perunaa voidaan nostaa omassa aikataulussa sen valmistumisen mukaan, sillä se kestää hyvin varastointia.

Apetitilla on kaksikymmentä perunan vastuuviljelijää, jotka tuottavat 11 miljoonaa kiloa perunaa vuodessa. Luomuperunan osuus on 500 tonnia. Luomuperunan satonäkymät ovat kohtalaiset.
 
Arkisto