Paimiossa pirteä meininki – purjontaimet pellossa

Paimiossa pirteä meininki – purjontaimet pellossa

22.06.2017

Paimiossa Holman tilalla purjot ovat pellossa valmiina kasvukauteen. Taimia on kasvatettu helmikuusta asti kasvihuoneessa ennen peltoon istuttamista ja ylös purjot nostetaan koneellisesti vasta syys-lokakuussa.

Purjon taimien istutus aloitettiin ennen äitienpäivää ja viimeisimmätkin istutettiin avomaalle kesäkuun alussa. Holman tilalta toimitetaan Apetitille purjoa sekä mukulaselleriä. Noin 7 hehtaarin purjopelto sijaitsee Paimiossa, mukulaselleripelto taas Perniössä. Puhuttaessa kokonaismäärästä Apetit tarvitsee kaiken kaikkiaan noin 160 tonnia purjoa ja 340 tonnia mukulaselleriä. Purjo toimitetaan kokonaisuudessaan Holman tilalta, mukulaselleri taas kahdelta sopimusviljelijältä sekä Räpin koetilalta.

Holman tila on ollut Apetitin sopimusviljelijänä pitkään. Jo vuodesta 1975 on tilalla viljelty mukulaselleriä. Tila siirtyi vuonna 2015 isältä tyttärelle ja nykyisen tilan omistajan Hanna Rein mukaan purjoa viljeltiin tilalla jo isänkin aikana noin kuuden vuoden ajan.

Holman tila on monipuolinen esimerkki tilasta, joka on erikoistunut puutarhakasveihin.

- Tilallamme viljellään purjon ja mukulasellerin lisäksi varhaiskaalia, lehtiselleriä sekä avomaankurkkua. Varhaiskaali on meille tämän kesän uusi kasvi, kertoo Rei.

Pellon haraus edessä

Seuraavaksi edessä on purjopellon haraus mekaanisesti. Purjon pitkän kasvukauden aikana huolehditaan säännöllisesti rikkakasvien torjunnasta sekä kastelusta tarpeen mukaan. Mutta mitä jos sateita ei näy ja pelto alkaa kuivua liiaksi?

- Jos on kovin kuivaa, kastelemme purjopeltoa kerran viikossa yöaikaan – kuuma kesäpäivä haihduttaa veden nopeasti ja jos tuulee paljon, ei vesi levity peltoon tasaisesti. Vettä annetaan 3 ml tunnissa viiden tunnin ajan eli yhteensä 15 ml.

Viileä kevät myöhästytti hieman taimien kasvua kotimaassa kasvihuoneessa, kun taas Hollannista saadut taimet olivat valmiita peltoon istutettaviksi jo hyvissä ajoin. Rein mukaan purjo ei ole arka kasvi, vaan kestää myös pakkasta. Sääennustuksiin ei tänä keväänä ole ollut luottamista, mutta siitä huolimatta Paimiossa ollaan hyvillä mielillä alkukesän suhteen ja mennään pirteällä meiningillä eteenpäin. Syksystä Rei toivoo purjon osalta pitkää ja lämpöistä.

Viljelytekniikassa pysyttävä perässä

Rei on ollut mukana tilan toiminnassa jo ennen kuin tila siirtyi hänen omistukseensa. Suuria muutoksia tai uudistuksia sukupolvenvaihdos ei tuonut mukanaan, sillä tarvittavia muutoksia tehtiin yhdessä jo vaihdosta valmistellessa.

Uusia kasveja ei Rein mukaan ole tilalle nyt näköpiirissä. Sen sijaan viljelytekniikkaan ja sen kehityksen seuraamiseen tullaan panostamaan vahvasti jatkossakin.
Arkisto