Muuttuvat viljelymenetelmät -hanke tuo uusia muuveja kasvinsuojeluun

Muuttuvat viljelymenetelmät -hanke tuo uusia muuveja kasvinsuojeluun

28.06.2017

Muuvi-hanke paneutuu maan kasvukuntoon vaikuttamiseen ja vaihtoehtoisten kasvinsuojelukeinojen löytämiseen käytännön tasolla. Euran Honkilahdella aherretaan Pyhäjärvi-instituutin Muuttuvat viljelymenetelmät -hankkeen parissa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Apetitin ja Kasviskartanon kanssa vuosina 2015-2017. Rahoituksen hanke saa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.

– Hankkeen yhtenä pääteemana on löytää vaihtoehtoja viljelyssä käytettävien kemiallisten torjunta-aineiden käytölle. Tähän asti Muuvi-hanke on kestänyt kaksi kasvukautta ja kolmas on nyt aluillaan, kertoo Muuvi-hankkeen koordinaattori Johanna Pihala.

Hankkeen pääteemakasveina ovat herne, lanttu, keräkaali, porkkana, palsternakka, selleri, peruna ja sokerijuurikas. Honkilahden luomutilalla käytetään luomutaimia ja tällä hetkellä Muuvi-hankkeen tiimoilta tilalla viljellään muun muassa kaalia, lanttua ja perunaa. Kokeilussa ovat biohajoavat katekalvot, joiden tarkoituksena on estää rikkakasvien kasvua. Näin ollen vain katevälit jäävät perattaviksi.

Katekalvojen rinnalla on käytössä tihkukastelujärjestelmä, jonka avulla vettä ja lannoitteita voidaan kohdentaa suoraan katteeseen itse kasville. Kun kylvöt ja istutukset on tehty, hyödynnetään seuraavaksi hyönteisverkkoa, mikä on varsinkin lantun kohdalla lähes välttämätön.

Aiempiin hankkeen kasvukausiin verrattuna tänä kesänä kasvien määrä on lisääntynyt kasvinsuojelupuolella ja kasvinsuojelukeinoja, kuten verkkoja ja kalvoja testataan aiempaa useammilla kasveilla. Myös kustannukset kiinnostavat viljelijöitä, joten kustannuksia tarkkaillaan ja laskelmia tehdään tarkasti.

– Tarkoituksena on kokeilla kaalin kylvämistä avomaalle siemenistä. Tällä haluamme selvittää, onnistuisiko taimikasvatusvaiheen jättämään jatkossa pois, jolloin syntyisi selviä kustannussäästöjä, kertoo Pihala.

Muuvi-hanke jatkuu vuoden 2017 loppupuolelle, mutta hankkeelle haetaan mahdollisesti jatkoa. Pyhäjärvi-instituutti toteutti aiemmin vuosina 2011–2014 hankkeen Varjellen viljelty, jonka tavoitteena oli muun muassa luoda vihannesviljelyn IPM-ohjeistot. Hankkeen aikana nousi esille useita vihannesten kasvinsuojeluun ja maaperän kasvukuntoon liittyviä kysymyksiä.
Arkisto