Mukulasellerit muuttivat avomaalle – kasvukausi aluillaan

Mukulasellerit muuttivat avomaalle – kasvukausi aluillaan

13.06.2017

Köyliössä Eskolan tilalla istutettiin toukokuun lopulla mukulasellerit peltoon. Kaikki taimet on saatu maahan ja ensimmäinen ruiskutus tehty. Kaivattu sadekin saapui virkistämään mukulasellerien taimien alkutaivalta pellossa.

Eskolan tilalla viljellään mukulaselleriä sopimusviljelynä Apetitille jo viidettä vuotta. Taimikasvatus on aloitettu jo maaliskuussa. Tänä keväänä kylmyys ja kuivuus on tuonut viljelijöille haastetta, kun taimet istutettiin peltoon.

- Pelto on nyt ruiskutettu kertaalleen ja toinenkin kerta saatetaan tarvita. Sen jälkeen pelto harataan. Tuholaisia mukulasellerit eivät juuri vedä puoleensa, kertoo Taina Eskola.

Mukulasellerin viljely perustuu taimikasvatukseen. Siemen laitetaan kasvikennoon, jossa sen annetaan itää ja kasvaa kasvihuoneolosuhteissa noin kaksi kuukautta. Avomaalle mukulasellerit istutetaan istutuskoneella yleensä touko-kesäkuussa.

Mukulasellerin nostoajankohta suunnitellaan etukäteen

Mukulaselleri hyödyntää koko kesän kasvukauden syksyyn asti. Mukulaselleri nostetaan maasta vasta lokakuun puolessa välissä.

- Mukulasellerin toimitusaika Apetitille on ennalta määritetty viljelysopimuksessa. Noston jälkeen juuret trimmataan pois, eikä mukulaselleri säily kauan operaation jälkeen. Kasvuaika on pitkä, joten viljelijän tulee osata ajoittaa mukulasellerin käsittely ennalta sovittuun ajankohtaan, kertoo Apetitin viljelyasiantuntija Matti Perttu.

Eskolan tilalla on kasvatettu yli 30 vuoden ajan erilaisia erikoiskasveja, kuten kurkkua ja kukkakaalia. Kasvihuoneesta löytyy tänäkin kesänä erilaisia kokeiluja, kuten maissia, keräkaalia, vesimelonia, myskikurpitsaa kuin perunaakin.
Arkisto