Lantun taimet saivat hyönteisverkon suojakseen

Lantun taimet saivat hyönteisverkon suojakseen

05.07.2017

Räpin tilalla levitettiin toissa viikolla hyönteisverkko lanttupellolle pieniä lantun taimia suojaamaan. Hyönteisverkon tarkoituksena on estää lantun mahdollisten tuholaisten, juovakirpan, kaalikärpäsen ja kaalikoin, pääsy vioittamaan lantun taimia ja myöhemmin kehittyvää juurta. Kun hyönteisverkko on levitetty, ei mahdollisia tuhohyönteisruiskutuksia tarvita lantun kasvukauden aikana.

Räpin tilalla viljellään kolmea eri lanttulajiketta tänä kesänä yhteensä noin 7 hehtaarin peltoalueella. Lantun taimet ovat hiljalleen nousseet pintaan ja mahdollisten tuhohyönteisten vierailut halutaan minimoida. Hyönteisverkko on jämäkkää ja kestävää materiaalia. Verkon pienet reiät (silmäkoko 1,3 mm) päästävät auringonvalon ja sadeveden lävitseen, mutta pitävät tuholaishyönteiset loitolla.

Verkko levitetään traktorin ja käsivoimien avulla ja asetellaan peltoon hiekkapainojen alle. Hyönteisverkko ei kuitenkaan ole yhtä herkkä tuulelle, kuin esimerkiksi kevyemmät harsot ovat. Verkko levitetään kylvön jälkeen pitkälti käsityönä, ja verkon kerääminen syksyllä ennen sadonkorjuuta käy kätevästi koneellisesti – itse kehitetyllä laitteella.

Hyönteisverkko on merkittävä investointi, sillä sen hehtaarikustannus on 4 500 euroa. Huolellisesti käsiteltynä sama verkko kestää useita vuosia, jolloin hankintakustannus jakaantuu useammalle vuodelle.
Arkisto