Kesän ensimmäinen sato talteen – kevätpinaatin puinti alkoi Satakunnassa

Kesän ensimmäinen sato talteen – kevätpinaatin puinti alkoi Satakunnassa

26.06.2018


Kevätpinaatin sadonkorjuu aloitettiin juhannusvapaiden jälkeen Satakunnassa. Apetitin viljelyasiantuntija Matti Pertun mukaan pinaatin kannalta vaativasta keväästä huolimatta sato-odotukset ovat lähellä normaalitasoa.

Kevätpinaattia kasvatetaan tänä vuonna kahdella säkyläläisellä ja kahdella huittislaisella sopimustilalla. Lisäksi luomupinaattia viljelee Köyliön Vanhakartano, jonka pinaattipelto sijaitsee Eurassa.

Tavanomaisella tuotantotavalla pinaatista saadaan kaksi satoa vuodessa, kevät- ja syyssato. Pinaatin kasvuaika on lyhyt, vain 45 - 50 vuorokauteen. Sen ansiosta pinaatti on ainut kotimainen vihannes, jota viljellään useampi sato saman kasvukauden aikana. Toinen sato korjataan tavanomaisesti elokuun puolessa välissä.

Luomupinaatin osalta viljellään vain syyssatoa. ”Alkukesä kuluu luomupinaattimailla rikkaruohojen kurittamiseen. Heinäkuussa rikkakasvipaine on jo pienempi”, Matti Perttu kertoo, ”luomussahan ei käytetä lainkaan kasvissuojeluaineita, joten pellolle löytäneet rikkaruohot joko kitketään kuokalla tai ne liekitetään”.

Toisin kuin tavanomaisessa tuotannossa luomupinaatin siemeniä ei käsitellä kasvitaudelta suojaavalla peittausaineilla. Lisäksi kemiallisten lannoitteiden sijaan vain luomuhyväksytyt lannoitteet ovat sallittuja.

Kevätpinaatin korjuu saadaan päätökseen viikkojen 29 - 30 taitteessa. Luomupinaatin kylvötöihin päästään lähipäivinä.
Arkisto