Kelta- ja raitajuurta viljeltiin tänä kesänä kokeilumielessä

Kelta- ja raitajuurta viljeltiin tänä kesänä kokeilumielessä

04.10.2017

Apetitin köyliöläinen sopimusviljelijä viljeli tänä kesänä pellollaan kelta- ja raitajuurta ensimmäisen kerran koekäyttöön Apetitille. Tuotannossa kelta- ja raitajuurta ei vielä hyödynnetä, mutta uuden kasvimaani.fi-konseptin kasvisbokseissa näitä väripilkkuja tullaan näkemään ja toimittamaan suoraan kuluttajille.

Kelta- ja raitajuurta kylvettiin kokeiluna muutaman aarin alalle punajuurilohkon yhteyteen. Koeviljelyllä selvitetään viljelyn onnistumista, satotasoa ja laatutekijöitä.

– Idea kelta- ja raitajuuren koeviljelyyn tuli tuorepuolelta Kivikosta. He tulevatkin testaamaan, miten nämä juurekset voisivat soveltua heidän valikoimiinsa. Tuotekehitys taas luonnollisesti ideoi, millaisia käyttökohteita kelta- ja raitajuurella voisi olla, kertoo Apetitin viljelypäällikkö Timo Mäki.

Kelta- ja raitajuuri kuuluvat samaan ryhmään kuin tavallinen punajuuri. Erona ovat lähinnä kasvin väriaineet ja niiden vaihteleva määrä eri lajikkeissa.

Keltajuuri sisältää keltaista väriainetta, betaksantiinia. Keltajuuren maku onkin makeampi ja hieman miedompi kuin perinteisen punajuuren. Raitajuuri taas maistuu vielä miedommalta kuin puna- tai keltajuuri.

Kelta- ja raitajuuren sadonkorjuu ajoittuu syys-lokakuun vaihteen molemmin puolin.

Tullaanko kelta- ja raitajuurta jatkossa viljelemään tuotantokäyttöön?

– Jatkon ratkaisevat tuotannon ja tuotekehityksen tarpeet eli sopivat käyttökohteet kuluttajan ruokapöytää ajatellen tulee selvittää. Tietysti myös viljelyn onnistuminen on tärkeä tekijä.
Arkisto