Kaikki valmiina herneen puintiin

Kaikki valmiina herneen puintiin

13.07.2018

Hernepuimurien hurahtaessa käyntiin taustalla on valtavasti työtä sadonkorjuun onnistumiseksi. Herneen viljely on optimointia ja tinkimätöntä tiimityötä. Valmistautuminen puintiin alkaa jo varhain keväällä kylvösuunnitelman laatimisesta.

Tavoitteena on optimoida herneen kasvua siten, että puintiaikaan valmista muttei ylikypsää hernettä saataisiin talteen 50 – 60 hehtaarin vuorokausivauhtia. Herneen valmistumista porrastetaan kylvöajankohdalla ja lajikevalinnoilla. Siksi toiset viljelijät kylvävät aikaisempia ja toiset myöhäisempiä lajikkeita.

Kasvun ennustamisessa on kuitenkin monia muuttujia: Maalaji vaikuttaa herneen kasvunopeuteen, mutta ennakoimattomin muuttuja on sää. Vuodet eivät ole veljiä keskenään, eri ajankohtiin ajoittuvat sateet ja hellejaksot vaikuttavat herneen kehitykseen eri tavoin. Viljelyosastolla seurataan tarkoin sademäärää ja lämpösummia. Aikaisempien kasvukausien historiatietojen perusteella luotuja ennusteita päivitetään sitä mukaa, kun tietoa saadaan.

Myös viljelykoordinaattori Sofia Setolan työtä on varmistaa, että kaikki on valmiina puintia varten. Hän kiertää autolla tarkastamassa Satakunnan ja Varsinais-Suomen hernelohkoja.

Setolan merkitsee muistiin, onko pelloilla kiviä tai sellaisia rikkakasveja, jotka häiritsevät hernepuimurin ajoa tai herneen matkaa tuotantolinjalla. Liian suurista kivenmurikoista on harmia, sillä ne voivat aiheuttaa lähes maata myöten ajavaan puimuriin vaurioita. Työ on tehtävä ajoissa, sillä kiviä ei enää huomaa kasvuston tihetessä ja kasvaessa korkeutta.

Myös puimurin esteetön pääsy pellolle tarkistetaan. Nelisen metriä korkea ja kolme metriä leveä puimuri tarvitsee tilaa. Ongelmia voi aiheuttaa esimerkiksi pellon yllä, liian matalalla riippuvat puhelinlangat. Hernettä puidaan myös iltahämärällä, jolloin ojat ja muut esteet täytyy olla merkittyinä.
Myös tuotantolinjalla valmistaudutaan hernekuomien saapumiseen laitteita huoltamalla ja testiajoja tekemällä. Huoltotyöt alkavat tavanomaisesti jo tammikuussa.

Viljelijän tärkeänä tehtävänä on ilmoittaa, kun kukinta alkaa. Näin tarkentuu tieto siitä, mitkä lohkot ovat ensimmäisinä korjuuvalmiita.

Myös Apetitin viljelyasiantuntijat kiertävät peltolohkoilla keräämässä näytteitä, joista herneen kovuutta mitataan. Korjuu pyritään ajoittamaan siten, että sadosta mahdollisimman suuri osuus on optimaalisinta kovuutta eli korkeinta laatuluokkaa. Tämä on tarkkaa työtä, sillä herne on kimmoisimmillaan vain hetken.

Lopulta ensimmäiset auringossa paistattelevat hernelohkot ovat korjuukuntoisia. Puinti on valmis alkamaan!
Arkisto