Hernepuimureita näkyvissä – pakasteherneen puinti aloitetaan Vampulasta

Hernepuimureita näkyvissä – pakasteherneen puinti aloitetaan Vampulasta

27.07.2017

Herneen sadonkorjuu alkaa torstaina 27. heinäkuuta Huittisten Vampulasta. Herneet kylvettiin kyseiseen peltoon 13. toukokuuta ja puinnin aloitusajankohta varmistettiin maanantaina 24. heinäkuuta otettujen hernenäytteiden myötä.

Viime vuoteen verraten herneen puinti alkaa nyt noin viikon verran myöhässä. Viileä kevät hidasti hernekasvuston kehittymistä – herneet ja palot ovat kasvaneet verkkaisempaan tahtiin.

Peltotyönjohtaja Timo Ruippo on mukana herneen puinnissa jo 26. vuotta. Herneenpuinti starttasi tälläkin kertaa hienosti.

- Koneet toimivat hyvin ja puinti lähti liikkeelle totuttuun tapaan. Viileä kevät myöhästytti hieman puintiajankohtaa, vaikka herneen kylvöt tehtiinkin viime vuoteen verraten viikkoa aikaisemmin. Nyt tarkkaillaan herneiden kasvukehitystä, jotta pysytään herneiden kypsymisen tahdissa ja saadaan sopivan kovuista hernettä tehtaalle.

Tenderometrimittari apuna puintiajankohdan ennakoinnissa

Vampulan pellosta kerättiin ensimmäiset hernenäytteet maanantaina 24. heinäkuuta. Herneiden kovuutta tutkitaan Säkylässä tenderometrillä. Tenderometrimittari laskee keskiarvokovuuden hernenäytteistä - mitä pienempi luku on, sen pehmeämpää herne on ja mitä suurempi, sen kovempaa. Tavoitteena on puida hernettä, jonka kovuus on noin 105-110. Hernenäytteitä kerätään kaikilta hernelohkoilta, ja tenderometrilukeman avulla ennakoidaan hernepeltojen puintiajankohta.

Kahdessa tunnissa pellolta pakkaseen

Sato korjataan herneiden ollessa parhaimmillaan. Paras korjuuajankohta voi olla kiinni tunneista. Herneet pakastetaan kahden tunnin kuluessa puimisesta. Sadosta odotetaan keskimääräistä.
Hernettä puidaan vuorokauden ympäri kahdessa vuorossa. Vuorokaudessa hernettä korjataan noin 50 hehtaarin alalta ja pakastetaan tehtaalla yli 200 tonnia. Tänä kesänä Apetitilla on yhteensä 67 pakasteherneen sopimusviljelijää. Puitavaa peltoalaa on yhteensä noin 840 hehtaaria.

Tiesitkö?

• Säkylästä löytyy Suomen ainoa tenderometrimittari sekä kolme ainutlaatuista hernepuimuria, sillä Apetit on Suomen ainoa pakasteherneen tuottaja.
• Puimurit ovat englantilaisen PMC:n valmistamia ja uusin niistä on vuodelta 2012.
• Yksi hernepuimuri painaa 25 tonnia. Puimurit on varustettu kolmella akselilla. Kaikki kuusi pyörää ovat vetäviä, luistonesto-ominaisuudella.
• Apetitin ensimmäinen itsekulkeva hernepuimuri hankittiin vuonna 1979.
Arkisto