Hernepellot puhkeamassa kukkaan

Hernepellot puhkeamassa kukkaan

19.07.2017

Hernepellot voivat hyvin ja hernekasvustot ovat kasvaneet tänä kesänä hyvään malliin viileästä keväästä huolimatta. Herneen puintiin valmistautuminen on aloitettu hyvissä ajoin – ensimmäiseksi kylvetyt hernelohkot kukkivat jo.

Hernepellon kukinta katsotaan alkaneeksi, kun keskimäärin kaksi kukkaa kohti neliömetriä on auki. Herneen kukinnan jälkeen on vuorossa herneen palkojen ja herneiden kehittyminen.

– Vaikka kevät oli viileä, hernepellot ovat taimettuneet ja kasvaneet siihen nähden hyvin. Äärettömän kuumasta säästä herneet eivät nauti, mutta kohtalaisen lämmin ja kostea sää tukee herneiden kasvua ennen puintiajankohtaa, kertoo viljelyassistentti Sofia Setola.

Puintiin valmistaudutaan tarkalla suunnittelulla. Sofia on piirtänyt jo monen monta peltolohkoa kartalle sekä huolehtinut yhteydenpidosta viljelijöiden kanssa.

– Kiirettä on vielä edessä, kun herneenpuinti itsessään alkaa. Nyt pitäisi kuitenkin olla sopivan kuiva ja hyvä kesä herneen puinnin kannalta!

Feromonipyydyksillä houkutellaan hernekääriäisiä

Myös herneellä on ominaisia tuhohyönteisiä, joista tutuin on hernekääriäinen. Hernekääriäisten lentoa ja määrää tarkkaillaan koiraita houkuttelevien feromonipyydysten avulla. Feromonipyydysten asettaminen hernelohkoille on pakollista.

Pyydykset asetetaan pelloille vähintään viikkoa ennen arvioitua herneen kukinnan alkamista. Pyydykset tarkistetaan joka toinen päivä noin 3-4 viikon ajan puintiajankohtaan asti.
Arkisto