Hernelohkojen tarkastuskierrokset käyntiin

Hernelohkojen tarkastuskierrokset käyntiin

16.06.2017

Hernelohkojen lohkotarkastukset aloitettiin viime viikolla. Ensimmäisenä tarkasteltiin Huittisten Vampulan alueen hernepeltoja. Lohkotarkastusten pääasiallisena tehtävänä on puintiin valmistautuminen.

Viljelypäällikkö Timo Mäki sekä viljelyassistentti Sofia Setola pitävät huolen lohkotarkastuksista tänä kesänä. Ensimmäiset lohkotarkastukset suoritettiin yhdessä, mutta jatkossa Sofia kiertää itsenäisesti ja tekee loput tarkastukset. Tänä kesänä Apetitilla on yhteensä 67 pakasteherneen sopimusviljelijää.

Lohkotarkastuksilla on tärkeä tehtävä – puintiin valmistautuminen jo herneen taimettumisvaiheesta lähtien.

– Peltojen riskitekijöitä, ympäristöä ja kasvustoa tarkastellaan. Sähkölankojen tulee olla tarpeeksi ylhäällä, peltolohkoille on oltava esteetön sekä turvallinen pääsy puimureilla. Toki myös itse peltoa ja hernekasvustoa katsotaan. Rikkakasvien määrään sekä isoihin kiviin pelloilla kiinnitämme huomiota, jotta puinti on turvallista ja herneen laatu parasta mahdollista, kertoo Apetitin viljelypäällikkö Timo Mäki.

Jokaisesta peltolohkosta täytetään tarkastuspöytäkirja, josta käy ilmi pellosta tehdyt havainnot. Jokaisesta peltolohkosta täytetään tarkastuspöytäkirja, josta käy ilmi pellosta tehdyt havainnot. Palaute tarkastuksesta annetaan myös viljelijälle ja samalla heille kerrotaan, mikäli pellossa on jotain korjaustoiveita.

Apetitin sopimusviljelijöiden herneen kylvöt aloitettiin 13. toukokuuta. Viileän kevään vuoksi kylvötyöt aloitettiin pari päivää suunniteltua myöhemmin. Loputkin herneet kylvettiin kesäkuun alkupuolella.

Kylvösuunnitelman tavoitteena on, että tehdas saisi pakastehernettä noin 200 000 kiloa vuorokaudessa.
Arkisto