Herneen sadonmuodostuksessa eletään kriittisiä hetkiä

Herneen sadonmuodostuksessa eletään kriittisiä hetkiä

20.06.2018

Apetitin sopimustiloilla tiistain sateet otettiin ilolla vastaan. Herneen sadonmuodostuksessa eletään kriittisiä hetkiä, sillä kukinnan onnistuminen vaatii vettä.

”Kuivuus ei ole vielä merkittävästi haitannut herneen kasvua”, Apetitin viljelykoordinaattori Sofia Setola kertoo, ”mutta jos ei juhannuksen tienoilla ala sadetta kuulua, tulee ongelmia.”

Apetitin vastuuviljelyssä Apetit toimittaa viljelijälle siemenet ja antaa jokaiselle oman kylvöaikataulun. Näin pyritään rytmittämään kypsymis- ja tuotantoprosessia siten, etteivät kaikki herneet valmistu samana päivänä. Ensimmäiset herneen kukat putkahtavat näkyviin lähipäivinä. Toden teolla herneen kukinta alkanee heinäkuun alkupuolella. Satoa päästään korjaamaan tavanomaisesti kuun puolivälissä.

Tiesitkö, että kotimaisesta herneestä yhä suurempi osa viedään herneenkulutuksen suurmaahan Italiaan? Apetitin neljästä miljoonasta tuotetusta hernekilosta kaksi miljoonaa kiloa pääty saapasmaan lautaisille. Italiassa arvotetaan makeaa ja pientä pohjoismaista hernettä.
 
Viljelykoordinaattori Sofia Setola hernepeltolohkon tarkistuskäynnillä Säkylässä.
Setola katsoo, onko pellolla kiviä tai sellaisia rikkakasveja, jotka häiritsevät herneen puintia.

 
Arkisto