Herneen puinti alkoi helteisessä säässä

Herneen puinti alkoi helteisessä säässä

13.07.2018

Herneen puinti aloitettiin helteisessä säässä Huittisten Vampulasta. Ensimmäinen hernekuorma saapui tuotantoon kahdeksalta, ja se käynnisti katkeamattoman kolmivuorotyön niin pitkäksi aikaa kun hernettä riittää. Helteinen sää luo aikapainetta, sillä herneet valmistuvat nyt keskimääräistä tiheämmässä tahdissa.

Puintityössä pellolla mukana on kymmenpäinen tiimi. Puimurien lisäksi matkassa kulkee kaksi herneen keruuvaunua, suuri vesisäiliö sekä järeä huoltokalusto. Herneet ropisevat puimurista keruuvaunuun, josta ne kipataan rekkaan. Siinä herneiden matka jatkuu pakastetehtaaseen. Apetit lupaa, että herne kulkee pellolta pakkaseen kahdessa tunnissa.

Tuotannon ja puintitiimin lisäksi myös viljelyosastolla aherretaan. Näytteenkerääjät kiertävät taukoamatta valmistumisillaan olevia hernelohkoja. Satoa puidaan herneen kovuuksien määräämässä tahdissa. Jos tarpeeksi kypsää hernettä ei ole, tuotanto seisahtuu. Jos herne taas jää pellolle liian pitkäksi aikaa, sen laatu kärsii ja arvo laskee.

Edellisenä päivänä päätetään seuraavan päivän puintireitti. Optimointia tehdään sekä herneiden kovuuksien sekä puimurin ajoreitin pituuden mukaan.

Tänä vuonna panokset herneen sadonkorjuun onnistumiseen ovat kovat. Apetit haluaa kasvattaa merkittävästi korkeimman laatuluokan osuuden tuotannosta, sillä sille on kysyntää vientimarkkinoilla. Jotta tavoitteeseen päästäisiin, tuotannolla on ensikertaa valmiudet katkeamattomaan kolmivuorotyöhön.

Apetitin 86 sopimustuottajaa viljelee hernettä 950 hehtaaria. Tänä vuonna viljelyalaa kasvatettiin sadan hehtaarin verran.
Arkisto