Ensimmäiset porkkanat nostettiin pellosta

Ensimmäiset porkkanat nostettiin pellosta

06.09.2017

Porkkanan sadonkorjuu aloitettiin 29. elokuuta Vampulasta säkyläläisten Marja-Liisa Mikola-Luodon ja Mika Luodon pellolta. Porkkanaa korjataan aluksi noin 1,5 hehtaarin peltoalalta. Kyseessä on kasvuajaltaan aikainen lajike Blanes, jota voidaan nostaa tuotantokäyttöön jo aikaisin syksyllä.

Luodot ovat yksi Apetitin 20:stä satakuntalaisesta porkkanan sopimusviljelijästä. Heidän tilallaan on vankka kokemus porkkanan viljelystä jo monen vuosikymmenen ajalta ja porkkanapeltoa löytyykin yhteensä 30 hehtaaria. Tämä kesä on kuitenkin ollut poikkeuksellinen moniin edellisiin verraten.

– Tämä kesä on ollut erilainen. Kevät oli viileä, eikä kesä kovin aurinkoinen, joten porkkanoiden kasvu on ollut hieman hitaampaa, kertoo Marja-Liisa.

Luodot korjaavat porkkanat itsekulkevalla kaksirivisellä porkkanan nostokoneella. Kone nostaa porkkanat naatista hihnoille ja listii sitten naatit irti porkkanoista.

– Naatista nostava nostokone on porkkanoille hellävarainen.

Varsinainen porkkanakausi alkaa syyskuun puolella

Viipaleporkkanoiden nosto aloitetaan syyskuun puolen välin paikkeilla. Porkkanoista tehdään Apetitilla monenlaisia palakokoja, viipaleita, kuutioita sekä suikaleita. Viipaleporkkanat kylvetään omista lajikkeistaan, joista saadaan tuotettua sopivan tasakokoisia viipaleita.

– Kierrämme porkkanapeltoja tarkkaan ennen nostoa ja arvioimme, onko porkkanoiden koko riittävä käyttötarkoituksiimme. Kierrosten jälkeen mietitään sitten sopiva nostoajankohta, kertoo Apetitin viljelypäällikkö Timo Mäki.

Mäen mukaan elokuu on ollut porkkanoiden kasvun kannalta hyvä – sadetta ja lämpöä on riittänyt sopivassa suhteessa. Kasvukausi on ollut hieman myöhässä tänä kesänä, joten porkkanoiden kasvun kannalta olisikin tärkeää, että lämpöä riittää vielä syyskuussakin.

– Elo-syyskuun aikana porkkanan juuri kasvaa vauhdilla ja eron voi huomata viikoittain.
Arkisto