Apetitin tehtaan satokausi alkaa – pinaatin puinti käynnistyy

Apetitin tehtaan satokausi alkaa – pinaatin puinti käynnistyy

27.06.2017

Pinaatin sadonkorjuu aloitetaan tiistaina 27. kesäkuuta Matomäen tilalta Säkylän Köyliöstä. Pinaatit kylvettiin 4. toukokuuta, täsmälleen samana päivänä kuin viime vuonna. Kylmä kevät hidasti kuitenkin tänä vuonna hieman pinaatin kasvua ja se puidaan nyt viikkoa myöhemmin viime vuoteen verrattuna.

Matomäen tilan aloituslohkolta odotetaan satoa noin 90 tonnia. Säkylässä Apetitin tehtaalla pakastetaan pinaattia 30 tonnia vuorokaudessa, mikä tarkoittaa sitä, että ensimmäinen pinaattipelto tulee puiduksi ja pakastetuksi kolmessa päivässä.

Apetitin viljelyasiantuntija Matti Perttu on valmistellut pinaatin puintia jo viikkoja. Pellolla on käyty viikon välein katsomassa pinaatin kasvua, sillä pinaatti kasvaa nopeasti. Myös tehtaan tuotannolle pitää saada ajoissa tieto siitä, milloin pinaatin puinti alkaa. Päätös puinnin aloittamisen ajankohdasta tehtiin juhannusviikon tiistaina. Pertun mukaan sato näyttää hyvältä ja pinaatin lehdet suurilta – valmista puitavaksi.

Pinaattia puidaan pellolta tehtaalle pakastuskapasiteetin mukaan. Yhden pinaattikuorman pakastus kestää noin 5 tuntia.

Apetitilla on pinaatin osalta neljä sopimusviljelijää, kaksi Huittisten Vampulassa ja kaksi Säkylän Köyliössä. Kun ensimmäinen pinaattipelto on saatu puitua, siirrytään ensi viikon loppupuolella seuraavaan.

Toinen pinaattisato saadaan syksyllä.
Arkisto